Kinogranie 2019

Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Kinogrania, czyli przeglądu filmów o tematyce muzycznej.

Już teraz zapraszamy w dniach 24-29.06 do Augustowa gdzie zobaczycie kilka filmów i posłuchacie wyjątkowego koncertu w Amfiteatrze!

Szczegółowy plan wydarzenia:

24 czerwca – poniedziałek
godz. 18:30 – „Bohemian Rhapsody” (2018), reż. Bryan Singer,
biograficzny dramat muzyczny – kino Iskra. /bilet 15 zł/
A po filmie afterparty z muzyką Quinn w Białej Perle, czyli restauracji na rzece.

25 czerwca – wtorek
godz. 18:00 – „Whitney” (2018), reż. Kevin Macdonald,
film dokumentalny – kino Iskra /bilet 15 zł/
godz. 20:15 – „Narodziny gwiazdy” (2018), reż. Bradley Cooper,
dramat muzyczny – kino Iskra /bilet 15zł/

26 czerwca – środa
godz. 18:00 – „Lato” (2018), reż. Kiriłł Sieriebriennikow,
biograficzny dramat muzyczny – kino Iskra /bilet 15 zł/
godz. 20:00 – „Heavy trip” (2018), reż. Juuso Laatio, Jukka Vidgren,
komedia muzyczna – kino Iskra /bilet 15 zł/

27 czerwca – czwartek
godz. 19:30 – koncert LAO CHE
-Amfiteatr Miejski /wstęp bezpłatny/

28 czerwca – piątek
godz. 19:30 – „Rocketman” (2019), reż. Dexter Fletcher
biograficzny dramat fantasy – kino Iskra /bilet 15 zł/
godz. 22:00 – „Grease” (1978), reż. Randal Kleiser,
musical – Amfiteatr Miejski /wstęp wolny/

Ceny biletów i karnetów:
Karnet na wszystkie płatne pokazy filmowe: 60 zł
Bilet na pojedynczy seans: 15 zł

Miejsca:
Kino Iskra w Augustowie – ul. 3 Maja 38.
Biała Perła – ul. Rybacka
Amfiteatr Miejski – ul. Zarzecze (nad jeziorem Necko)

Sprzedaż i rezerwacja karnetów oraz biletów na płatne wydarzenia:
Augustowskie Placówki Kultury, Rynek Zygmunta Augusta 9, tel. 87 643 36 59

Ryszard Jaźwiński – prowadzący

Autor audycji „Trójkowo, filmowo” w Programie Trzecim Polskiego Radia, w którym pracuje od 1991 roku. Wielki miłośnik i znawca kina.

 

Filmy:

„Bohemian Rhapsody”, reż. Bryan Singer

Porywający fantastyczną muzyką film będący biografią Freddiego Mercuty’ego – legendarnego lidera zespołu Quinn. W głównej roli nagrodzony Oscarem Remi Malek jako ikona muzyki, która mimo kontrowersyjnego stylu życia, cieszyła się uwielbieniem milionów fanów na całym świecie – nawet po śmierci.

 

„Whitney”, reż. Kevin Macdonald

Po sześciu latach od śmierci Whitney Houston powstał niezwykły film dokumentalny o tej światowej klasy artystce – szczery, poruszający, z niepublikowanym dotąd materiałami, co czyni z tego obrazu produkcję niezwykłą. Droga do niewyobrażalnej kariery, a potem… droga do śmierci – to najlepsze, choć zdawkowe streszczenie tego filmu.

 

„Narodziny gwiazdy”, reż. Bradley Cooper

Na ekranie sam reżyser i partnerująca mu Lady Gaga w historii o muzyku country, który stojąc w obliczu załamującej się kariery, poznaje nikomu nieznaną piosenkarkę. Czy jest lepsza recepta na romans? I jak w tej love story odnajdą się dwie gwiazdy – ta wschodząca i ta zachodząca?

 

„Lato”, reż. Kiriłł Sieriebriennikow

 

1981 rok i czołowe postaciom rosyjskiej alternatywnej sceny muzycznej lat 80. Inspirowana prawdziwymi zdarzeniami, pełna pozytywnej energii opowieść o wolności i  rewolucji, której ogień rozpala rock. Dwóch rockowych kumpli Majk i Wiktor kochają się w jednej kobiecie – Nataszy.

 

„Heavy trip”, reż. Juuso Laatio, Jukka Vidgren

Fińska komedia metalowa – mądra i dobra, święcąca tryumfy na wszystkich poważnych festiwalach filmowych. Turo ma 25 lat i mieszka w małej wiosce na północy Finlandii. Jego jedyną pasją jest śpiew w metalowym zespole Impaled Rektum. Panowie grają razem od 12 lat i nigdy nie dobrnęli do zagrania koncertu. Pewnego dnia odwiedza ich szef wielkiego metalowego festiwalu z Norwegii. Członkowie zespołu podejmują decyzję – teraz albo nigdy. I dopiero się zaczyna…

 

„Rocketman”, reż. Dexter Fletcher

Historia jednej z największych gwiazd muzyki w dziejach popu i rocka. Zobaczymy Eltona Johna  na chwilę przed przełomem w jego karierze. Od nieśmiałego geniusza pianina Reginalda Dwighta po absolutną międzynarodową megagwiazdę popu…

 

„Grease”, reż. Randal Kleiser

Klasyka amerykańskiego musicalu – jedną z najbardziej kasowych komedii muzycznych wszechczasów. Sandy i Danny przeżyli wakacyjny romans. Sądzili, że już nigdy się nie zobaczą. Ku ich zaskoczeniu, jesienią spotykają się w tym samym liceum. Szybko okazuje się, że należą do dwóch różnych światów.

Koncert:

LAO CHE – polski crossoverowy zespół muzyczny, założony w 1999 roku w Płocku przez byłych członków zespołu Koli. Swój debiutancki album, zatytułowany Gusła, zespół wydał w styczniu 2002 roku. Założycielami byli obsługujący sampler Mariusz „Denat” Denst, wokalista, gitarzysta i autor tekstów Hubert „Spięty” Dobaczewski, perkusista Michał „Dimon” Jastrzębski, gitarzysta Michał Warzycki i klawiszowiec Filip „Wieża” Różański.
Jeden z najciekawszych zespołów pierwszego dziesięciolecia XXI wieku, który umiejętnie połączył rock z folkiem, piosenką aktorską, electro, a nawet elementami słuchowiska.

Dyskografia:
„Gusła” 2002r.
„Powstanie Warszawskie” 2005r.
„Gospel” 2008r.
„Prąd stały / Prąd zmienny” 2010r.
„Soundtrack” 2012r.
„Dzieciom” 2015r.
„Wiedza o społeczeństwie” 2018r.

Support: Ten Inches w składzie: Skład: Maks Pużyński – Gitara/Wokal, Tomek Lotkowski – Gitara, Maciek Hołubowicz – Gitara Basowa, Dawid Pachucki – Perkusja

 


Fot.  LAO CHE Marcin Klinger, źródło: https://laoche.art.pl/

 

Nasi partnerzy:

Realizacja strony:

Rowiński - strony WWW